# Profit & Loss II

Q1:

A book costing Rs.50 is sold at Rs.75.Then find the profit?

Ans: (75-50) x 100/50=25 x 100/50=50%

Q2:

A book costing Rs.40 is sold at Rs.50.Then find the profit?

Ans: (50-40) x 100/40=10 x 100/40=25%

Q3:

A book costing Rs.120 is sold at Rs.60.Then find the loss?

Ans: (120-60) x 100/120=60 x 100/120=50%

Q4:

An article costing Rs. 400 is sold at 20% profit.Find its selling price?

Ans: 20% of 400=400 x 20/100 = 80

Sold price=400+80=480 rs

Q5:

An article costing Rs. 600 is sold at 40% profit.Find its selling price?

Ans: 40% of 600=600 x 40/100 = 240

Sold price=600+240=840 rs

Q6:

An article  costing Rs. 500 is sold at 10% loss.Find its selling price?

Ans: 10% of 500=500 x 10/100 = 50

Sold price=500-50=450 rs

Q7:

An article is sold for 220 rs and gaining 10% profit.Find its cost price?

Ans:Assume cost price as X

then CP = X    =>100%

SP =220 =>110%

So CP=X=220 x 100/110

=200 rs

Q8:

A watch is sold for 360 rs and gaining 20% profit.Find its cost price?

Ans:Assume cost price as X

then CP = X    =>100%

SP =360 =>120%

So CP=X=360 x 100/120

=300 rs

Q9:

A bag is sold for 3200 rs by  loss of 20%.Find its cost price?

Ans:Assume cost price as X

then CP = X     =>100%

SP =3200=>80%

So CP=X=3200 x 100/80

=4000 rs